In het eerste kwartaal van 2014 is de Nederlandse economie fors gekrompen. De totale krimp van de economie was 1,4 procent in vergelijking met het economisch resultaat van het kwartaal daarvoor. De krimp van de Nederlandse economie was onverwacht. De laatste kwartalen van 2013 liet de Nederlandse economie nog een groei zien. Volgens het Centraal Bureau van de Statistiek heeft de krimp van de economie te maken met de zachte winter van 2013-2014. Deze zachte winter zorgde er voor dat consumenten en bedrijven minder gas gebruikten voor de verwarming van hun woningen en bedrijfspanden. Door de dalende vraag naar gas werd er ook minder gas verbruikt. Daarnaast werd er ook minder gas geëxporteerd naar andere landen omdat veel van de landen in Europa net als Nederland een zachte winter hadden.
Herstel van de economie gaat door
Ondanks de krimp van de Nederlandse economie in het eerste kwartaal blijft het economisch herstel van Nederland aanhouden. Dit beweert het CBS op basis van de cijfers van 2013. In het laatste kwartaal van dat jaar groeide de Nederlandse economie nog één procent.
Werkloosheid
De werkloosheid neemt in Nederland nog steeds toe en vormt een probleem. Het aantal mensen per maand dat werkloos raakt neemt echter af. De afgelopen maand zijn er 3.000 werklozen in Nederland bijgekomen. Hierdoor is de totale werkloosheid in Nederland op 687.000 mensen gekomen. In het laatste kwartaal steeg de werkloosheid in Nederland gemiddeld met 10.000 werklozen per maand. Volgens het CBS trekken steeds meer jongeren zich terug van de arbeidsmarkt. Dit zorgt er voor dat de werkloosheid minder toeneemt.
Reactie van Technisch Werken
De Nederlandse economie is nog niet volledig hersteld. Een herstel van de economie gaat ook niet in één stijgende lijn. Er zullen altijd kleine dalen plaatsvinden op weg naar een goed economisch herstel. Daarnaast zijn er ook voordelen te noemen aan de dalende vraag naar gas in de winter. Consumenten en bedrijven hebben minder geld uitgegeven aan gas en hebben daardoor meer geld over om aan andere goederen of diensten te besteden.
De werkloosheid is nog wel een aandachtspunt. Toch blijkt ook hier een positieve tendens merkbaar. Mensen krijgen meer vertrouwen in de economie en zijn daardoor bereid om meer te kopen. Goederen en diensten worden meer verkocht aan consumenten en bedrijven. Dit zorgt er voor dat bedrijven beter draaien en er minder gesneden moet worden in de kosten. Banen blijven behouden en de werkloosheid neemt minder toe. Het is natuurlijk verstandig dat jongeren van de arbeidsmarkt vertrekken wanneer ze tijd en geld gaan investeren in opleidingen waardoor hun meerwaarde op de arbeidsmarkt en de in kenniseconomie wordt vergroot.