Stroomverbruik in Nederland gedaald in eerste zes maanden 2020

In de eerste zes maanden van 2020 is in Nederland minder elektrische stroom verbruikt dan in de eerste zes maanden van 2019. Er zijn verschillende berichten over de daling in het stoomgebruik. Zo heeft netbeheerder TenneT het over enkele procenten minder stroomverbruik. Stroomleverancier Eneco heeft het echter over een daling die tussen de 10 en 15 procent in het stroomverbruik.

Stroomverbruik gedaald

Tennet heeft via een woordvoerder laten weten dat het stroomverbruik in Nederland inderdaad is gedaald. Het percentage van de daling wordt geschat op vijf procent ongeveer. De daling in het stroomverbruik is het gevolg van de COVID-19-uitbraak. Door deze coronauitbraak hebben veel bedrijven en instellingen minder elektrische stroom verbruikt. De productie van veel bedrijven lag stil vanwege de coronamaatregelen.

Meer thuiswerken

Ook hebben meer mensen thuis gewerkt of kwamen geheel zonder werk te zitten. Het verbruik van elektrische stroom is hierdoor afgenomen. Het gebruik van elektrische in kantoren is vooral teruggelopen. Deze afname in het verbruik van elektrische stroom werd niet gecompenseerd doordat mensen meer zijn gaan thuiswerken.