Nederland heeft 184 excellente scholen in 2017

Het aantal excellente scholen neemt toe in Nederland. Op maandag 23 januari 2017 krijgen in totaal 54 extra scholen de eretitel ‘excellent’. Ook deze scholen mogen zich een excellente school noemen. In totaal start 2017 daardoor met 184 excellente scholen in Nederland. Deze excellente scholen zijn overigens van verschillend opleidingsniveau.

Verdeling excellente scholen
De 184 excellente scholen die Nederland in 2017 binnen haar landsgrenzen heeft zijn onderverdeeld in verschillende opleidingsniveaus. Zo heeft men in het basisonderwijs in totaal 69 scholen die uitblinken in 2017. In 2016 telde men hier nog 31 uitblinkers. Het aantal excellente middelbare scholen ook aanzienlijk toegenomen. Hier is het aantal excellente scholen gestegen van 22 naar 93 scholen die zich excellent mogen noemen. Daarvan zijn 34 vmbo’s die zich excellent mogen noemen, 22 havo’s en 24 vwo’s. Daarnaast zijn er ook nog 13 afdelingen voor praktijkonderwijs die de eretitel excellent hebben. In het speciaal onderwijs zijn 22 scholen excellent genoemd.

Wanneer ben je een excellente school?
Een school kan niet zelf bepalen of ze excellent onderwijs biedt of een excellente school is. Dit doet een onafhankelijke jury. Deze jury beoordeelt scholen die zich kandidaat stellen op een aantal punten. Niet alleen de kwaliteit van het onderwijs is daarbij van groot belang. De school moet zich namelijk ook op een positieve manier onderscheiden van andere scholen. Dit kan bijvoorbeeld door een maatwerkoplossing te bieden aan leerlingen of door inspirerende leerkrachten en vernieuwende lesmethodes. De Nederlandse staatssecretaris Sander Dekker van onderwijs hecht veel waarde aan de eretitel excellent voor uitblinkende scholen.