Excellente scholen nemen toe in 2018

In Nederland mogen 49 extra scholen de eretitel ‘excellent’ voeren. Daardoor komt het aantal excellente scholen in Nederland uit op 248. Vooral in het voortgezet onderwijs is er sprake van een toename in het aantal uitblinkende scholen. Er werd door een onafhankelijke jury bepaald dat 31 middelbare scholen of schoolafdelingen het predicaat ‘excellent’ mogen ontvangen. Daardoor komt het aantal excellente middelbare scholen uit op 141.

Soorten excellente scholen
In het basisonderwijs werden in totaal 16 predicaten verstrekt voor excellente basisscholen. Het totale aantal excellente basisscholen komt daardoor uit op 83. Voor kleinere scholen in het speciaal onderwijs zijn twee nieuwe scholen voorzien van het predicaat excellent. Daardoor zijn er in Nederland nu 24 kleinere scholen in het speciaal onderwijs die zich excellent mogen noemen.

Excellente school
Een excellente school biedt uiteraard goed onderwijs maar dat is niet alles. Deze scholen moeten ook op een bepaalde manier ‘meer’ bieden aan de leerlingen of de maatschappij. Zo kunnen excellente scholen bijvoorbeeld speciaal onderwijs aanbieden dat zich onderscheid van andere scholen. Sommige excellente scholen hebben bijzondere inspirerende leerkrachten met een achtergrond in de praktijk. Verder zijn er excellente scholen die een zeer goede samenwerking hebben met de buurt of het bedrijfsleven. Excellente scholen verschillen dus in de praktijk van elkaar en zijn op een verschillende manier excellent.