Mogelijke renteverhoging door ECB op 24 november 2022

Op 24 november zal de basisrente mogelijk verder omhoog gaan. Op die datum wordt namelijk een nieuwe renteverhoging verwacht door de Europese Centrale Bank. De schattingen over de verwachte verhoging lopen uiteen. Zo zijn er analisten die verwachten dat de ECB kiest voor een bescheiden verhoging van 0,5 procent. Dit werd eerder ook door Klaas Knot benoemd. Hij weet al topman van De Nederlandse Bank een goed beeld te vormen over de verwachtingen van de ECB. Toch zijn er ook analisten die verwachten dat er opnieuw een renteverhoging zal plaatsvinden van 75 basispunten. Als dat gebeurd komt de basisrente op 2,5 procent te staan. Dat is een aanzienlijk verschil ten opzichte van de nul procent rente die in februari 2022 genoteerd werd.

Hypotheekrente en ECB

Als een hogere basisrente is zal ook de hypotheekrente veranderen. De kans is groot dat de hypotheekrente verder omhoog gaat. Deze rente hangt namelijk samen met de basisrente vanuit de ECB. Als de hypotheekrente verder omhoog gaat is het effect op de woningmarkt nog groter. Vandaag werd al duidelijk dat het aantal woningverkopen aan het afnemen is. De verkoop van bestaande woningen gaat omlaag. Daar komt bij dat er nog weinig bouwvergunningen zijn afgegeven voor nieuwe woningen. De woningmarkt zit daardoor nog meer dan ooit op slot. Er is vraag naar woningen maar steeds minder mensen kunnen woningen kopen.

Hogere vaste lasten

De prijzen zijn te hoog en de vaste lasten nemen toe. Niet alleen door de hogere hypotheekrente maar ook door de hogere energierekening die veel mensen moeten betalen. Daarom gaan mensen op uitgaven letten. Niet alleen woningen worden dan minder aantrekkelijk maar ook de aanschaf van een keuken, auto, meubels en andere apparatuur wordt dan uitgesteld. Sparen wordt echter wel aantrekkelijker. Alleen is de spaarrente op dit moment nog niet heel hoog.