Coalitie: mogelijke oplossing voor vertraagde bouwprojecten door stikstofcrisis in 2019

De regering denkt dat er op korte termijn een oplossing gaat komen waardoor bouwprojecten door kunnen gaan die op dit moment worden vertraagd door de stikstofuitspraak van een paar weken geleden. Afgelopen avond heeft de coalitie overleg gevoerd over deze situatie die inmiddels de naam stikstofcrisis heeft gekregen.

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff geeft aan dat “schot in” zit en dat er echt “stappen gezet” zijn. Volgens hem zijn alle partijen het er over eens dat te veel bouwprojecten nu vastlopen door de stikstofuitspraak. Dat kan niet de bedoeling zijn. De overheid heeft nu gekeken naar een oplossing die zou draaien om “interne saldering”. Deze interne saldering gaat over het tijdelijk toestaan van meer stikstofuitstoot tijdens het bouwen maar deze stikstoftoename zou achteraf dan wel moeten worden gecompenseerd.

Dat zou bijvoorbeeld kunnen door woningen te bouwen die energieneutraal zijn. Voor de bouw van deze woningen zal de stikstofemissie tijdelijk omhoog gaan maar daarna vind er een compensatie plaats in deze emissie. Het interessante van deze mogelijke oplossing is dat de stikstofemissie voor een korte tijd omhoog gaat maar voor de lange termijn juist omlaag. Er wordt ook gekeken naar het inzetten van meer elektrische voertuigen bij de bouw. Er zijn door de politieke partijen nog geen concrete uitspraken gedaan.