De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente in één stap verhoogd met een half procentpunt. Dit is de eerste renteverhoging die de ECB heeft ingevoerd sinds 2011. Door de renteverhoging is een einde gekomen aan een periode van acht jaar waarin negatieve rente aan de orde was. Doormiddel van de renteverhoging wil de ECB de historisch hoge inflatie in Europa proberen te beperken. De afgelopen tijd heeft de ECB enorm veel geld beschikbaar gesteld voor de Europese economie. Dat komt omdat veel mensen en bedrijven door de lage rente veel geld konden lenen waardoor het aanbod aan geld in de economie toenam. Inmiddels zijn door die ontwikkeling de prijzen gestegen. Bovendien was het aanbod van grondstoffen beperkt. Dat zorgde er voor dat bijvoorbeeld minder computerchips beschikbaar waren.
De productie van auto’s en andere voertuigen en systemen kwam door het gebrek aan chips in de knel wat ook weer een opdrijvend effect had voor de prijs. Daarnaast werden de prijzen van aardgas en aardolie de afgelopen tijd ook hoger. Er is teveel geld in de economie waardoor de prijzen omhoog zijn geschoten. De enige manier om de economie minder ongezond te krijgen is er voor zorgen dat de geldbubbel langzaam maar zeker gaat leeglopen. Een grote rentestap zoals nu is aangekondigd is zelden voorgekomen in de geschiedenis. Alleen in de financiële crisis in 2008-2009 en bij de dotcomcrisis in 2001 is een vergelijkbare stap of hoger doorgevoerd.
De verhoging van de ECB is van toepassing op alle drie basisrentetarieven van de centrale bank. Zo gaat de rente van de depositofaciliteit, waarbij banken geld tijdelijk stallen bij de ECB, van – 0,5 procent naar 0 procent. Daarnaast gaat de refirente, oftewel de rente die banken betalen aan de centrale bank als ze geld opnemen van 0 procent naar 0,5 procent. Tot slot gaat de beleningsrente van 0,25 procent naar 0,75 procent. De verhoging van de rentes heeft waarschijnlijk een aanzienlijk effect op de hypotheekrentes en andere rentepercentages op de kapitaalmarkt.