Moderne koelkasten uit 2014 besparen veel energie

Een moderne koelkast bespaard meer energie dan de koelkasten die ongeveer zeven jaar geleden werden geproduceerd. Door nieuwe technologieën worden koelkasten efficiënter en kunnen consumenten meer energie besparen. Per jaar wordt de energiebesparing van moderne koelkasten op ongeveer 50 euro geschat ten opzichte van oudere koelkasten.   Consumenten die hun oudere koelkasten vervangen voor moderne koelkasten besparen daardoor geld op hun energierekening. De 50 euro besparing is een gemiddelde besparing op de energierekening volgens de verwachting van Milieu Centraal. Deze berekende dat in sommige gevallen wel een besparing kan optreden van 100 euro per jaar maar dat is afhankelijk van het koelkastmodel.

Koelkasten vervangen voor zuiniger modellen is goed voor milieu
Over het algemeen is het voor het milieu het beste om zo lang mogelijk gebruik te maken van machines en producten. Dit is echter niet het geval bij koelkasten. De koelkasten die in 2014 worden geproduceerd voldoen aan strenge eisen op het gebied van milieubesparing. Deze strenge eisen zorgen er voor dat de huidige modellen meer dan 60 procent zuiniger zijn dan de modellen die in 2007 zijn geproduceerd. Ondanks dat zijn er maar weinig mensen die hun koelkast omwisselen als de koelkast nog naar behoren werkt. Veel mensen schaffen pas een nieuwe koelkast aan als de oude koelkast kapot is of als ze een nieuwe keuken kopen.

Verouderde koelkasten in Nederland
Het aantal koelkasten in Nederland wordt geraamd op 10,8 miljoen. Hiervan is ongeveer de helft veroudert en voldoet daardoor niet meer aan de huidige standaard op het gebied van energiezuinigheid. De organisatie Milieu Centraal wil mensen bewust maken van hun energieverbruik en de besparing die het aanschaffen van een nieuwe koelkast kan opleveren. Op een nieuwe website geeft de organisatie de mogelijkheid aan websitebezoekers om te berekenen hoeveel mensen jaarlijks kunnen besparen bij de aanschaf van een nieuwe koelkast.

Reactie van Technisch Werken
In Nederland is de aandacht vooral gericht op duurzame energie. Zonnepanelen en andere voorzieningen waarmee men zelf energie kan opwekken door gebruik te maken van de natuur komen volop in het nieuws. Men vergeet echter dat men ook energie kan besparen door zuinige apparatuur aan te schaffen. Soms is het voor het milieu beter dat een bestaand apparaat wordt vervangen voor een zuiniger apparaat ondanks dat het bestaande apparaat het wel goed doet. Een goede voorlichting hierover is wel op zijn plaats. De stap die de  organisatie Milieu Centraal met haar website zet is daarom zeer nuttig.