Een ‘rijbewijs’ voor lassers via Kiwa

Aan lasverbindingen worden tegenwoordig steeds strengere eisen gesteld. Deze eisen worden niet alleen opgelegd aan bedrijven en de producten die daar gemaakt worden, ook lassers zullen zich steeds verder moeten specialiseren en ontwikkelen. De Kiwa heeft hiervoor een ‘rijbewijs’ voor lassers ontwikkelt. Hieronder staat een bericht dat afkomstig is van Kiwa. Hierin wordt uitgelegd wat Kiwa met het ‘rijbewijs’ voor lassers bedoelt.

Lassers kunnen sinds juni 2014 bij Kiwa terecht voor een ISO 9606-1-certificering. Met dit certificaat bewijst een lasser dat hij over de benodigde vaardigheid beschikt voor het uitvoeren van een smeltlasverbinding in staal. De laskwalificatie, een soort rijbewijs voor lassers, behelst het maken van een proeflas die door Kiwa wordt getest en beoordeeld.

De Europese norm (EN-norm) voor de fabricage van stalen en aluminium constructies en onderdelen voor de bouw, EN 1090, schrijft voor dat bedrijven die deze producten fabriceren of bewerken, aan kunnen tonen dat hun lassers ISO 9606-gecertificeerd zijn.

Wat biedt Kiwa?
Kiwa biedt bedrijven de mogelijkheid de ISO 9606-certificering te combineren met een certificering voor EN 1090. Kiwa voert de certificering uit in samenwerking met inspectie- en keuringsbedrijf PVI dat metingen aan de lassen uitvoert. Door diverse parameters als spanning en stroomsterkte te vergelijken met de lasmethodebeschrijving (WPS), kunnen bedrijven bepalen of zij hun lasmethode aan moeten passen.

Bron: Kiwa Magazine