Minister verdedigt certificatieplicht installateurs om koolstofmonoxiderisico te beperken in Nederland

Zelfstandigen Bouw is een belangenorganisatie die onder andere opkomt voor de belangen van installateurs. Deze organisatie heeft bij minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken aangegeven dat haar aanpak om de koolstofmonoxidevergiftigingen terug te dringen waarschijnlijk niet zal werken. Volgens Zelfstandige Bouw kost het certificeren van installateurs geld en de bureaucratie. Dat zou er voor zorgen dat zelfstandige installateurs er voor kiezen om zich niet te certificeren. Of de kosten van gecertificeerde monteurs gaan omhoog waardoor veel consumenten voor goedkopere oplossingen zouden kiezen zoals een beunhaas.

Alternatieven voor certificering van installateurs
Volgens Zelfstandigen Bouw moet de minister naar alternatieven zoeken om de koolstofmonoxidevergiftigingen in Nederland te beperken. De organisatie geeft echter wel aan dat centrale verwarmingsinstallaties wel veilig en door erkende installateurs moeten worden aangesloten. Ook geeft de organisatie aan dat het goed is dat de minister koolstofmonoxide wil voorkomen en een veilige verwarmingsinstallatie voor consumenten wil garanderen. De weg daar naar toe moet volgens Zelfstandigen Bouw niet via een verplichte certificering lopen maar op een andere manier.

Koolstofmonoxidevergiftiging voorkomen
De minister is het echter niet eens met de kritiek van de vereniging. Ze noemt het bericht van Zelfstandigen bouw een wonderlijke redenering. De minister volgt het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Door het instellen van een certificaat en vakbekwaamheidseisen kunnen verschrikkelijke ongelukken met koolstofmonoxide in de toekomst worden voorkomen. Er wordt door de minister nog overleg gevoerd met brancheorganisaties. Daarbij wordt gekeken naar de kosten en de verdere aanpak. Er gebeuren volgens de minister nog regelmatig ongelukken met cv-installaties omdat deze installaties soms onprofessioneel zijn aangelegd of slecht zijn onderhouden.