Minister Kamp wil meer aardgas uit de Noordzee halen vanaf 2015

Het winnen van aardgas is een punt van discussie op veel locaties in Nederland. Onder grote druk van de bevolking van Groningen heeft minister Kamp besloten om het winnen van aardgas in die provincie terug te schroeven. Toch wil de minister echter wel dat het winnen van aardgas door gaat. Daarom laat deze minister onderzoeken of hij bedrijven zoals de NAM zo ver kan krijgen dat ze meer gas gaan winnen uit de Noordzee de komende jaren. Minister Kamp wil met het winnen en de productie van aardgas uit de Noordzee de afhankelijkheid van Nederland van andere energieleveranciers beperken. De minister wil Nederland met name minder afhankelijk maken van de import uit Rusland. In 2014 werd er in Nederland ongeveer 38 miljard kuub gas verbruikt door bedrijven en burgers in Nederland. Daarom is het belangrijk dat goede alternatieven worden gevonden voor de import van gas uit het buitenland.

Windmolenparken op zee
Naast aardgas en aardolie is ook windenergie een onderwerp dat vaak besproken wordt in het nieuws. Windmolens worden zowel op land als in zee geplaatst voor het opwekken van elektriciteit uit de kracht van de wind. Minister Kamp van Economische Zaken heeft 12 augustus 2015 ook een aantal bezoeken gebracht aan windparken die op zee worden aangelegd. Deze parken moeten over ongeveer 8 jaar zoveel elektrische energie opleveren dat 5 van de 7 miljoen Nederlandse huishoudens van elektrische energie kunnen worden voorzien. Verder wil hij verschillende bedrijven en toe bewegen om zo veel mogelijk energie uit de Noordzee te halen.

Energie uit de Noordzee
In de Noordzee is volgens het ministerie van Economische Zaken en TNO nog veel energie te halen. Er zijn in totaal 268 gasvelden in kaart gebracht. Hieruit kan men totaal naar schatting 118 miljard kubieke meter gas winnen. Verder zijn er naar verwachting nog meer gasvelden die nog niet ontdekt zijn. Men vermoed dat er nog ongeveer 165 miljard kuub in gasvelden aanwezig is die nog niet zijn ontdekt. Minister Kamp schat in dat het gas uit de gasvelden van de Noordzee voldoende is voor ongeveer 10 jaar energievoorziening in Nederland. Volgens minister Kamp wordt er al sinds 1970 gas gewonnen uit de Noordzee. De meeste gasvelden liggen tientallen kilometers van de Nederlandse vaste wal. De winning van gas uit de Noordzee is relatief duur. Dit komt omdat de gasvelden verhoudingsgewijs klein zijn.

Gaswinning in Groningen
Het overgrote deel van de gaswinning in Nederland komt uit Groningen. Door de aardbevingen in Groningen ondervinden veel mensen schade. Dit zorgt er voor dat de mensen in Groningen bezorgd zijn over hun veiligheid en de waarde van hun woning. Er treed veel bodemverzakking op door het winnen van aardgas daarom heeft de minister onder druk van de bevolking het winnen van aardgas teruggedrongen. In 2015 mag maximaal 30 miljard kuub uit het Groningse gasveld worden gewonnen. Minister Kamp heeft in de maand juni van 2015 al aangekondigd dat hij onderzoek wil doen naar alternatieven voor het winnen van Gronings gas. Het winnen van aardgas uit de Noordzee is daar één voorbeeld van. Dit werd door hem vermeld op het NOS Radio 1 Journaal.

Reactie van Technisch Werken
De nadruk van veel berichten in het nieuws ligt op het winnen van energie. Het beperken van het energieverbruik komt naar mijn mening te weinig aan bod. Dat is jammer want daar is nog een behoorlijke inhaalslag te maken. Veel mensen gebruiken nog onnodig veel energie en ook de afvalproductie blijft hoog. De grondstoffen die voor plastics worden gebruikt kunnen echter in de meeste gevallen ook voor andere olieproducten worden gebruikt. Het zou daarom verstandig zijn om verpakkingsmaterialen duurzamer te maken en effectiever toe te passen. Elektrisch rijden zou moeten worden bevorderd enzovoort. De overheid kan veel meer doen om energiezuinigheid te stimuleren.