Minidrones zijn populair in Nederland in 2017

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) merkt duidelijk dat er in Nederland meer interesse is in minidrones in Nederland. Dit blijkt onder andere uit het feit dat in de eerste maanden van 2017 al meer vergunningen voor minidrones zijn verstrekt dan in de laatste zes maanden van 2016.  In juli 2016 ging de zogenaamde minidrone-regeling in. Vanaf dat moment zijn er in Nederland 204 vergunningen verleend. Daarvan werden zeventig vorig jaar verleend.

Als mensen bedrijfsmatig drones willen gaan inzetten hebben ze daarvoor een vergunning nodig. Er zijn verschillende vergunningen verkrijgbaar voor drones. De vergunning die voor de drone vereist wordt is afhankelijk van het gewicht. Ook de locatie en de hoogte waarop de drone zal vliegen is van invloed op het soort vergunning dat voor de drone is vereist.

Als een drone zwaarder is dan vier kilo dan is een zogenoemde ROC verplicht. Voor lichtere drones kan men ook een ROC-light-vergunning aanvragen. Voor lichtere drones geleden minder strenge eisen maar dan kan men ook minder met deze drones doen. Veel mensen die een vergunning aanvragen voor een drone gebruiken deze apparaten voor het maken van foto’s of films. Ook in de landbouw, de industrie en de offshore worden drones ingezet.