Amsterdam wil bod Vandebron op kolencentrale in 2017 verdubbelen

De Amsterdamse kolencentrale behoort tot de meest vervuilende kolencentrales van Nederland.  De duurzame energieleverancier Vandebron heeft deze week daarom besloten om een bod van 1 miljoen euro uit te brengen op de kolencentrale van Amsterdam.  Vandebron wil met dit bod de kolencentrale sluiten en een andere bestemming geven. Het bod werd door Nuon echter afgewezen. Nu heeft de Amsterdamse wethouder Abdeluheb Choho van duurzaamheid aaangegeven dat Amsterdam bereid is om het bod op de kolencentrale van Nuon te verdubbelen.

Duurzame energieleverancier Vandebron heeft donderdag 23 maart 2027 een bod van een miljoen euro genoemd voor de zogenaamde Hemwegcentrale in de hoofdstad Amsterdam. Vandebron wil de centrale een nieuwe bestemming geven maar Nuon had dezelfde dag nog laten weten niet akkoord te gaan met het bod en noemde het zelfs een ”stuntbod”. Nuon wil meer geld voor de centrale ontvangen maar gelukkig mengt nu ook Amsterdam zelf zich in deze kwestie.

Choho kondigde vrijdag 24 maart aan dat hij eveneens een miljoen wil vrijmaken om met dit geld bij te dragen aan de sluiting. De kolencentrale zorgt voor een enorme CO2 uitstoot en daardoor voor veel luchtverontreiniging in Amsterdam. Volgens Choho is het drastisch terugbrengen van de CO2-uitstoot goed voor het klimaat en daardoor goed voor de gezondheid van Amsterdammers.

Choho is naar eigen zeggen altijd voorstander geweest van het sluiten van de kolencentrale. Ook Nuon heeft aangegeven open te staan voor een sluiting van de kolencentrale. Er moet dan wel een goede regeling komen voor de tweehonderd werknemers die hierdoor hun baan zullen verliezen en op straat komen te staan. Het geld van het bod kan hiervoor deels wworden gebruikt.