Minder woningbouw maar toch grote vraag naar installatiemonteurs in 2023

De woningbouw in Nederland neemt af omdat er minder vergunningen worden verstrekt voor de bouw van nieuwe woningen. Normaal gesproken zou je dan zeggen dat er ook minder vraag is naar bouwpersoneel. De praktijk wijst echter anders uit. Er is een grote vraag naar bouwpersoneel en met name naar installatiemonteurs en elektromonteurs. Deze specialisten in de bouw vervullen een belangrijke rol in de verduurzaming van woningen en andere gebouwen. Daardoor worden installatiemonteurs en elektromonteurs veel gevraagd op de arbeidsmarkt. Er staan duizenden vacatures open voor monteurs die verwarmingsinstallaties kunnen aanleggen en optimaliseren. Ook staan er veel vacatures open voor elektromonteurs die bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen of slimme verwarmingssystemen die onder domotica vallen.

Sterk Techniekonderwijs

Het grote probleem is echter dat er weinig installatiemonteurs en elektromonteurs beschikbaar zijn. Ook komen er vanuit technische opleidingen nog te weinig elektromonteurs en installatiemonteurs op de arbeidsmarkt. Dat tekort is niet snel op te lossen. Er zijn gelukkig verschillende organisaties die zich inzetten voor meer mensen op technische opleidingen. Zo is er de organisatie Sterk Techniekonderwijs die zich richt op het optimaliseren van het technische opleidingsaanbod op onder andere vmbo scholen. Daarnaast is er de Techniek Tastbaar Dag die door heel Nederland op vmbo’s wordt gehouden. Praktijkgericht onderwijs wordt meer populair in Nederland. Als er voldoende technische mensen worden opgeleid kan het tekort aan technisch personeel in de bouw en installatietechniek worden opgelost,

Vacatures en BBL trajecten in installatietechniek en elektrotechniek

Verschillende bedrijven hebben zich al laten erkennen als leerbedrijven. Deze erkende leerbedrijven kunnen aankomende vakkrachten helpen om een vak te leren tijdens een BBL traject bijvoorbeeld BBL monteur sterkstroominstallaties of BBL installatietechniek. Daar wordt in Nederland wel veelvuldig gebruik van gemaakt. Wil je meer weten over technische vacatures in de installatietechniek en elektrotechniek klik dan op de knop vacatures in de menubalk. Als je meer wilt weten over de BBL mogelijkheden om te werken en leren klik dan op de knop BBL in de menubalk van deze website.