Meer werkgelegenheid in de Amerikaanse staalindustrie in 2018?

De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangegeven dat hij importheffingen wil invoeren op staal en aluminiumproducten die buiten Amerika zijn geproduceerd. De doelstelling van de Amerikaanse president is het beschermen van de Amerikaanse staalproducenten en aluminiumproducenten. De Amerikaanse afnemers van staal en aluminium moeten gestimuleerd worden om geen staal en aluminium aan te schaffen van buiten Amerika maar juist van Amerikaanse producenten. Op dit moment wordt er in Amerika nog steeds veel staal geïmporteerd uit China en Europa. De Europese staalproducenten zijn niet blij met de voorgenomen maatregelen van de Amerikaanse president. Ze verwachten dat hun staalproducten door de importheffingen aanzienlijk duurder worden op de Amerikaanse markt. Daardoor zal er waarschijnlijk minder staal worden aangekocht vanuit Europa.

Werkgelegenheid in de staalfabrieken
De werkgelegenheid in de staalindustrie zou echter een nieuwe impuls moeten krijgen vanwege de maatregelen. Tenminste dat is de gedachte van de Amerikaanse president. Veel autoproducenten kopen nog staal van buiten de landsgrenzen van Amerika. De president verwacht nu dat dat zal afnemen en dat er meer staal en aluminium wordt gekocht van Amerikaanse staalproducenten en aluminiumproducenten. Dat zou betekenen dat Amerikaanse bedrijven meer productie kunnen draaien en dat de werkgelegenheid toeneemt.

Negatief effect voor werkgelegenheid
In de auto-industrie wordt bijvoorbeeld veel staal en aluminium gebruikt maar het is maar de vraag of deze fabrikanten door de maatregelen van de Amerikaanse president daadwerkelijk meer grondstoffen van Amerikaanse bodem gaan aanschaffen. ING-econoom Raoul Leering is terughoudend op dit gebied. Hij denk dat de winst voor Trump beperkter is dan hij denkt. De komende tijd zal het importeren van staal en aluminium nog wel nodig blijven. Er is namelijk meer vraag naar deze producten dan aanbod. De Amerikaanse metaal- en aluminiumfabrieken kunnen het wegvallen van geïmporteerd staal toch niet opvangen. Dat zorgt er voor dat Amerika volgens een schatting van de ING Economen in 2018 nog 4700 megaton staal moet importeren, en in 2019 nog 4400 megaton. Wanneer deze import tegen hogere tarieven plaatsvind zullen bedrijven juist veel geld kwijt zijn. Dan kan de werkwijze juist banen gaan kosten in plaats van opleveren.