Meer hypotheekaanvragen in december 2020

In de maand december van afgelopen jaar was het aantal hypotheekaanvragen aanzienlijk hoger dan gebruikelijk is in december. Dat is maandag 4 januari 2021 naar voren gekomen uit gegevens van Hypotheken Data Netwerk (HDN). In totaal werden in december 2020 in Nederland 40.458 hypotheken aangegaan. Dat is aanzienlijk meer dan normaalgesproken tijdens de decembermaanden wordt aangevraagd op het gebied van hypotheken. In de afgelopen vier jaar werden gemiddeld 30.015 aanvragen ingediend.

Hypotheken eind 2020

Dat er afgelopen december meer hypotheken zijn aangevraagd komt niet als een onverwacht bericht. Kerst viel in 2020 voor een deel in het weekend daardoor zouden er naar verwachting meer aanvragen zijn voor hypotheken als Kerst niet in een weekend zou vallen. Desondanks zijn er in 2020 in de maand december wel heel veel hypotheekaanvragen gedaan. De woningmarkt bleef in 2020 volop in beweging. Er werden woningen gekocht en verkocht in Nederland. De coronacrisis bracht weinig verandering in deze ontwikkeling.

Woningprijzen omhoog

Het viel zelfs op dat de woningprijzen verder omhoog zijn gegaan. Het aantal verkochte woningen zorgde ook voor meer hypotheekaanvragen. In het derde kwartaal van 2020 waren er 15 procent meer aanvragen dan in dezelfde periode in 2019. In de eerste helft van 2020 lag het aantal hypotheekaanvragen zelfs 40 procent hoger dan in de eerste helft van het jaar ervoor.