Ongeveer 360.000 energielabels voor woningen geregistreerd in november en december 2020

In 2021 wordt het aanvragen van een energielabel voor woningeigenaren duurder. Er moet namelijk een expert worden ingeschakeld die de keuring doet van de energiebesparende maatregelen die zijn genomen in de woning. In 2020 kon men echter zelf nog een energielabel aanvragen. Daarvoor kon men op de website energielabelvoorwoningen.nl een reeks gegevens invullen waaruit een energielabel werd gemaakt door de website. Dat is in 2020 niet meer de manier waarop een geldig energielabel tot stand kan komen.

Weinig controle op juistheid energielabel woningen

De overheid vond dat mensen te veel vrijheid kregen om zelf een energielabel samen te stellen voor een woning. De controle hierop was te gering en de kans bestond daardoor dat potentiële kopers een te rooskleurig beeld kregen van de energiezuinigheid van de woning. Een energielabel moet daarom in 2021 worden opgesteld door een onafhankelijke energiespecialist. Deze specialist moet worden betaald door de woningeigenaar. Dat betekent dat deze meer kosten moet maken voor het opstellen van het energielabel. In de praktijk zou dit volgens de vereniging van eigen huis betekenen dat men een paar honderd euro moet betalen voor het verkrijgen van een energielabel in 2021 terwijl dat in 2020 nog een paar tientjes was.

Extra aanvragen voor energielabels in 2020

Een groot aantal huiseigenaren zit niet te wachten op extra kosten. Daarom hebben mensen die plannen hadden om hun woning te verkopen al in 2020 een energielabel aangevraagd voor hun woning. In de maanden november en december kwamen aanzienlijk meer aanvragen binnen voor energielabels van woningen. In deze twee maanden gezamenlijk werden ongeveer 360.000 energielabels geregistreerd op de website energielabelvoorwoningen.nl. Dit bericht werd bekend gemaakt door de RVO. Volgens deze organisatie werd het overgrote deel van de energielabels geregistreerd in december 2020. In die maand kwam het totale aantal registraties van energielabels uit op meer dan 250.000. Volgens de RVO is dit aantal ruim tien keer zo veel als men gemiddeld in een maand registreerde in het afgelopen jaar. Inmiddels zou nu ongeveer 60 procent van alle woningen in Nederland een energielabel hebben.