Meer controle op uitkeringsfraude door arbeidsmigranten in 2019

Er zijn verschillende ernstige misstanden bij uitkeringsinstantie UWV. Deze uitkeringsinstantie is onder andere verantwoordelijk voor het verstrekken van de Werkloosheidswet (WW). In 2018 werd door het programma Nieuwsuur naar buiten gebracht dat er onder andere uitkeringsfraude werd gepleegd door Poolse arbeidsmigranten. Deze zouden ongeveer een half jaar in Nederland hebben gewerkt om vervolgens naar Polen te vertrekken terwijl ze wel een werkloosheidsuitkering aanvroegen. Het UWV verstrekte deze WW-uitkeringen in veel gevallen gewoon terwijl de Poolse arbeidsmigranten daar geen recht op hebben.

Er waren verschillende malafide organisaties die als tussenpersoon functioneerden bij deze fraude. Deze hielpen de Poolse Arbeidsmigranten om de uitkering aan te vragen en hielden hier zelf ook wat geld aan over. De malafide tussenpersonen hielden het contact met het UWV. Daardoor dacht de uitkeringsinstantie dat de Poolse arbeidsmigrant gewoon in Nederland verbleef en daar aan het solliciteren was. In feite was de arbeidsmigrant al vertrokken naar het thuisland. Het uitkeringsgeld werd ten onrechte aangevraagd en ontvangen.

Het UWV ziet deze frauduleuze werkwijze als een probleem. En gaat nu bij elke aanvraag voor de WW controleren of de aanvrager niet aan het frauderen is. Dat is al een belangrijke stap. Het is natuurlijk ook van groot belang om te weten hoe de overheid het geld denkt terug te halen dat ten onrechte is verstrekt aan de arbeidsmigrant. Veel arbeidsmigranten zouden bovendien zelf ontslag hebben genomen waardoor er al helemaal geen WW uitkering zou moeten worden verstrekt. Vanaf het komende jaar moeten werkgevers in Nederland aan de overheid doorgeven waarom een dienstverband van een werknemer is beëindigd. Is dit gebeurd op initiatief van de werkgever of van de werknemer. Met deze belangrijke informatie kan het UWV achteraf ook aan de slag.