Gedetineerden kregen tot 2019 ten onrechte uitkering door falend computersysteem

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken heeft in een aantal brieven aan de Tweede Kamer duidelijk gemaakt dat er een aantal misstanden zijn bij het UWV waardoor uitkeringsgeld is verstrekt aan mensen die dat niet zouden moeten ontvangen. Een voorbeeld hiervan werd een tijd terug in het nieuws gebracht door het programma Nieuwsuur.

Dit programma had aangegeven dat een aantal gedetineerden toch een uitkering kregen hoewel ze gevangen zaten. Dat is niet mogelijk volgens de wet maar kwam in de praktijk wel voor. De misstanden zouden worden onderzocht.
Minister Koolmees werd verzocht om de misstanden te onderzoeken. Tijdens dit onderzoek kwamen echter een aantal problemen bij uitkeringsinstantie UWV boven water. In een aantal brieven aan de Tweede Kamer heeft hij deze problemen benoemd. Op die manier hoopt hij meer transparantie te bieden over de misstanden die bij het UWV aan de orde zijn.

Een voorbeeld van een probleem dat hij heeft geconstateerd is een computersysteem dat niet werkt. Dit systeem had moeten voorkomen dat gedetineerden ten onrechte een uitkering zouden krijgen. Er werd echter voor een periode van twee jaar geen gegevens van WW-uitkeringen en vier jaar lang geen data van de Ziektewet aan het systeem geleverd. Door dit probleem kon men niet controleren of gedetineerden WW of een uitkering van de Ziektewet ontvingen. Het probleem duurder voort omdat het ministerie van Sociale Zaken niet op de hoogte werd gesteld van deze problemen door het UWV.