Massaontslag bij Tata Steel Nederland uitgesteld tot na 2021

Tata Steel is afgelopen jaar meerdere keren in het nieuws geweest. Er zouden bij deze staalproducent meerdere banen verdwijnen ook in Nederland. Toch zijn massaontslagen in 2020 in ieder geval nog niet aan de orde. De werkgelegenheid in IJmuiden blijft daardoor de komende tijd stabiel. De aangekondigde ontslagronde staat op de agenda voor oktober 2021. Dit heeft de top van Tata Steel geschreven in een brief die gericht is aan de vakbond FNV. In de media heeft De Telegraaf als eerste het bericht bekend gemaakt.

De medewerkers van Tata Steel hebben een hele onzekere tijd gehad het afgelopen jaar en ook daarvoor was er onder het personeel veel onrust. Er is sprake geweest van een fusie met een Duitse staalproducent maar deze fusie is nu van de baan. Nu wil Tata Steel op een andere manier bezuinigen. Eind november 2019 heeft Tata Steel aangegeven dat er in Nederland mogelijk 1.600 banen zouden verdwijnen. De onrust onder het personeel werd daardoor aangewakkerd. In de rest van Europa zouden ook nog eens 1.400 banen verdwijnen. Op dit moment zullen er echter nog geen massa-ontslagen vallen.

Het bestuur van Tata zal zich houden aan de afspraken die gemaakt zijn met de vakbonden. Vanwege deze afspraken is het niet mogelijk om voor oktober 2021 een grote ontslagronde door te voeren. Directievoorzitter Theo Henrar gaf in de brief aan dat: “zowel de FNV als de directie het werkgelegenheidspact ondertekend heeft en dat wij ons beiden hieraan hebben gecommitteerd”. Desondanks is het volgens de topman onvermijdelijk dat er banen zullen verdwijnen bij Tata Steel.