Damen Shipyards ontvangt miljardenorder van Duitse marine in 2020

De Nederlandse scheepsbouwer Damen Shipyards heeft dit jaar een miljardenorder binnengehaald. Deze order heeft de scheepsbouwer ontvangen van de Duitse marine. Het bericht werd dinsdag 14 januari 2020 bekend gemaakt door Het Financieele Dagblad (FD). Damen gaat in totaal vier fregatten bouwen die een gezamenlijke waarde hebben van 4,5 miljard euro. Volgens het bericht gaat het om de grootste Duitse marineorder ooit. Daar stopt het misschien niet eens mee. Er kunnen in de toekomst wellicht nog nieuwe orders komen voor de bouw van nog twee Duitse fregatten.

De fregatten hebben een lengte van ongeveer 155 meter. Op deze omvangrijke marineschepen kunnen ongeveer 110 mensen werken. De bouw van de schepen zal plaatsvinden in Hamburg en wordt uitgevoerd door Blohm+Voss de Duitse partner van Damen. De leiding van het project ligt echter in handen van Damen Shipyards. Het Duitse ministerie van Defensie maakte de order bekend. Het is nog niet definitief. Een rechter en de Duitse Bondsdag moeten de aanbesteding nog goedkeuren.

Als de fregatten zijn gebouwd zullen ze de Duitse vloot uitbreiden. De fregatten zullen aan verschillende missies deelnemen onder andere in crisissituaties. Ook bij het bestrijden van piraterij worden de fregatten ingezet. Verder zijn de fregatten ook uitgerust met apparatuur waarmee onderzeeboten kunnen worden opgespoord. Over twee jaar zouden de fregatten voor het eerst moeten worden ingezet.