Makelaars verkochten veel woningen in 2016

Makelaars hebben ook vorig jaar veel onroerend goed verkocht. Door de aantrekkende economie heeft ook vastgoedmarkt een groei doorgemaakt. Hiervan hebben de makelaars in Nederland geprofiteerd. NVM-makelaars hebben in 2016 een hogere omzet weten te behalen dan in het jaar daarvoor. Dit heeft de makelaarsvereniging NVM dinsdag 11 juli 2017 bekend gemaakt. Bij de NVM zijn meer dan drieduizend makelaarskantoren aangesloten. De totale omzet van al deze makelaarskantoren gezamenlijk kwam vorig jaar uit op bijna 1,1 miljard euro. Ten opzichte van 2015 werden er in 2016 in totaal meer dan 160 miljoen euro omzet gedraaid. Dit is een stijging van 17,3 procent.

In totaal heeft ongeveer 87 procent van de NVM-kantoren vorig jaar winst gemaakt. In 2015 was dat nog 80 procent van de kantoren die aangesloten zijn bij de NVM. Door de toename in de omzet en winst konden veel makelaars ook vacatures open zetten. Het aantal voltijdbanen in deze sector nam toe van 8.750 in 2015 naar 9.650 in 2017.

Ongeveer 94 procent van de NVM makelaars is actief in de woningmakelaardij. Door de stijgende vraag naar woningen werd in dit vastgoedsegment de grootste omzetstijging gerealiseerd. De woningverkopen namen met 19,1 procent toe ten opzichte van het jaar 2015. Daarnaast viel het op dat grotere kantoren het beter deden in de woningmarkt dan kleinere kantoren. NVM-kantoren hebben vorig jaar gemiddeld 78 verkooptransacties gerealiseerd. In 2015 waren dat er nog zeventig. Het overgrote deel van de omzet van de NVM makelaars werd behaald uit de verkoopbemiddeling. Dit was 71 procent. Er werd acht procent omzet gehaald uit taxaties. De verkoop van nieuwbouwwoningen zorgde voor acht procent van de omzet. De aankoopbemiddeling was verantwoordelijk voor zeven procent van de omzet.