Makelaars halen meer omzet door herstel woningmarkt 2015-2016

Nederlandse makelaars kunnen profiteren van de aantrekkende woningmarkt. Makelaars die aangesloten zijn bij makelaarsvereniging NVM draaiden in 2016 behoorlijk wat meer omzet dan de jaren daarvoor. Dat zorgde eveneens voor een toename in de werkgelegenheid bij makelaars.  De makelaars kregen het drukjer en daardoir nam ook het aantal werknemers bij makelaarkantoren toe. Het aantal werknemers dat bij makelaars werkzaam is nam van circa 8000 toe tot ongeveer 8750 voltijdsbanen.

In totaal wisten de NVM-makelaars in 2015 gezamenlijk ruim 937 miljoen euro aan omzet te behalen. Dit is een toename van bijna 140 miljoen euro ten opzichte van het jaar 2014. De oomzet gaat voornamelijk omhoog door het bemiddelen bij de verkoop van woningen. Ook op het gebied van zakelijk vastgoed groeide de omzet van de makelaars van de NVM. Op de deelmarkt voor agrarisch en landelijk vastgoed merkten de makelaars wel een omzetdaling in 2015. Ger Jaarsma de NVM-voorzitter geeft aan dat de NVM-makelaars zware tijden gehad hebben tijdens de crisis. Nu is er weer sprake van een stijging in het aantal woningverkopen. De voorzitter verwacht dat in 2016 de omzet voir de NVM kantoren verder zal stijgen.

Reactie van Technisch Werken

Niet alleen de makelaars profiteren van de ontwikkelingen op de woningmarkt. Ook de bouwbedrijven merken dat er meer vraag is naar nieuwe winingen. Toch lijkt het aantal bouwvergunningen in 2016 tegen te vallen ten opzichte van 2015. Dat is een minder hoopvol teken. Gemeenten zouden er volgens sommigen te lang over doen om gebieden voor nieuwbouwwoningen aan te wijzen. Eerder werd al bekend gemaakt dat gemeenten serieus moeten gaan nadenken over het wijzigen van bestemmingsplannen. Bouwgrond voor bedrijven moest ook gebruikt kunnen worden voor de bouw van nieuwe woningen indien er weinig interesse is voor de bouwgrond voor bedrijven.