Makelaars willen meer woningbouw in Nederland in 2019

Makelaars hebben in 2018 te maken gehad met een krimpend aanbod aan beschikbare koopwoningen. De woningprijzen gingen door het beperkte aanbod wel omhoog. Mensen die het konden betalen hebben met name in de grote steden regelmatig over de vraagprijs heen geboden om maar een woning te bemachtigen. Dat is natuurlijk mooi voor de verkoper en de makelaar maar het aanbod aan woningen in bepaalde streken raakt langzaam maar zeker op.

Dat zorgt er voor dat der minder woningen verkocht worden en de omzet en marge van de makelaars over een beperkter aantal woningverkopen moet worden behaald. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) Ger Jaarsma heeft in een column op de website van de makelaarsorganisatie duidelijk kenbaar gemaakt dat er meer nieuwe woningen moeten worden bijgebouwd in Nederland. Volgens de voorzitter is de woningmarkt al een paar jaar moeizamer geworden omdat er nauwelijks nieuwe woningen beschikbaar komen. De huizenprijzen worden daardoor “tot ongekende hoogten” opgedreven aldus de NVM-voorzitter. Voor veel mensen is het kopen van een woning niet meer mogelijk omdat ze het niet meer kunnen betalen.

Het is niet voor het eerst dat makelaars oproepen tot meer nieuwbouwwoningen. In oktober 2018 hadden makelaars in Nederland het al over een zogenaamd “nationaal woningbouwplan” waarmee de woningmarkt gered moest worden. Woningen en ander vastgoed wordt beschouwd als een veilige belegging. Daarom zijn er steeds meer beleggers uit het binnenland en buitenland actief op de Nederlandse woningmarkt waardoor de concurrentie groter wordt voor de woningzoeker. Daardoor gaan de prijzen nog verder omhoog. Volgens makelaars doen ook bedrijven hierin mee multinationals zouden in sommige gevallen een hele voorraad woningen opkopen om de huisvesting voor nieuw personeel veilig te stellen. Daardoor blijven sommige woningen buiten het bereik van de particulieren die voor hunzelf en hun gezin een woning zoeken.