Luchtkwaliteit in meeste Nederlandse woningen ongezond door fijnstof

Woningen in Nederland hebben niet altijd een goede luchtkwaliteit. Het Longfonds heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de luchtkwaliteit in woningen. Het onderzoek werd gedaan door Blauw Research en de uitkomst is niet heel positief. Gemiddeld zou één op de zeven woningen in Nederland voor het grootste deel van de dag een slechte luchtkwaliteit hebben vanwege de aanwezigheid van schadelijk fijnstof in de atmosfeer.

Wat is fijnstof?
Fijnstof is een benaming die wordt gebruikt voor allemaal verschillende soorten kleine stofdeeltjes die zich in de lucht verspreiden en diep in de longen kunnen doordringen. Fijnstof kan op verschillende manieren in de lucht komen. Een voorbeeld hiervan is een open haard of een brandende kaars. Ook doormiddel van het braden en bakken van eten kunnen fijnstofdeeltjes vrij komen in de atmosfeer. Dit zijn echter fijnstofdeeltjes die in de woning zelf ontstaan. Er kunnen ook fijnstofdeeltjes van buitenaf de woning binnendringen. Daarbij kun je denken aan fijnstof dat ontstaat uit wegverkeer of fijnstof dat ontstaat uit de emissie van fabrieken.

Onderzoek naar fijnstof
De onderzoekers geven aan dat in bijna alle huizen die zijn onderzocht verhoogde concentraties aan fijnstof zijn gemeten. Volgens de onderzoekers zouden veel Nederlanders niet op de hoogte zijn van het feit dat ze in hun huis vervuilde lucht hebben. Het inademen van vervuilde lucht met fijnstof kan leiden tot gezondheidsklachten aldus de onderzoekers.

Als er te hoge concentraties fijnstof aanwezig zijn kunnen mensen benauwd raken en last krijgen van de luchtwegen. Op lange termijn zouden ook longziekten zoals astma en COPD kunnen ontstaan volgens het Longfonds. Verder zou onvoldoende luchtverversing er voor kunnen zorgen dat er vochtproblemen en schimmels ontstaan. Ook die problemen kunnen voor schade aan de luchtwegen zorgen aldus het longfonds.

Installatietechniek en luchtkwaliteit
Veel bedrijven in de installatietechniek houden zich bezig met luchtkwaliteit in woningen. hierbij kun je denken aan het aanbrengen van luchtbehandelingskasten en HVAC-installaties. HVAC staat voort Heating, Ventilation en Air conditioning. Dit maakt duidelijk dat HVAC een belangrijke invloed hebben op het woonklimaat. Deze HVAC-installaties worden in woningen en utiliteit aangebracht voor klimaatbeheersing.
Dikwijls worden deze installaties gekoppeld aan gebouwbeheersystemen en domotica. Dat zorgt er voor dat een gedeelte van de luchtverversing automatisch gebeurd. Daarbij ontstaat echter wel het risico dat mensen onvoldoende aandacht besteden aan het reinigen en vervangen van filters voor de luchtbehandelingskast. Hierdoor kan alsnog fijnstof de woning binnen dringen. De kwaliteit van de atmosfeer in de woning wordt in de toekomst in steeds grotere mate bepaald door de kwaliteit van de HVAC installatie of andere installatiesystemen die een onderdeel vormen van de domotica of woningautomatisering.