Energiebedrijf Vattenfall boekt winst in 2017

Vattenfall is een Zweeds energiebedrijf en is de eigenaar van onder andere Nuon. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren geen winst weten te behalen maar in 2017 is dat wel gelukt. Vorig jaar werd het boekjaar afgesloten met een winst. Volgens Vattenfall is dat gelukt omdat het bedrijf haar kosten heeft weten te beheersen. Daarnaast heeft het bedrijf ook meer geïnvesteerd in duurzame activiteiten.

Energietransitie
Vattenfall heeft de afgelopen jaren veel geld moeten afschrijven op haar bezittingen. De markt stond namelijk onder druk en de energietransitie zorgde er voor dat er keuzes gemaakt moesten worden. De energietransitie zorgt er voor dat er meer geld geïnvesteerd moet worden in duurzame energie die verkregen kan worden uit windmolenparken en zonnepanelen. Kolencentrales zullen een steeds kleiner aandeel krijgen in de energieproductie. Dat zorgt er voor dat energiebedrijven een behoorlijke omschakeling moeten maken om de energietransitie tot stand te laten komen.

Energieprijzen

Vattenfall wordt steeds groter in de markten voor wind- en zonne-energie. Dat vereist in eerste instantie een investering maar uiteindelijk worden kosten bespaard. Dat zorgt er voor dat het bedrijf meer winstgevend wordt. In 2017 kwam de nettowinst van Vattenfall uit op 9,6 miljard Zweedse kroon. Dat is ongeveer 975 miljoen euro. De omzet kwam wat lager uit op 135,3 miljard kroon. De daling van de omzet zou volgens Vattenfall onder andere te maken hebben met de lagere prijzen op de Nederlandse consumentenmarkt. Door de concurrentie tussen energieleveranciers staan de prijzen van energie onder druk.