Lamb Weston/Meijer gaat investeren in frietfabriek in Rusland vanaf 2016

Nederlandse bedrijven willen nog steeds graag zaken doen met Rusland en Russische bedrijven. Voor sommige sectoren is Rusland een bijzonder geschikt land om mee samen te werken. Denk hierbij aan de voedingsmiddelenindustrie en aanverwante sectoren zoals de agrarische sector. Rusland heeft daarnaast ook zeker interesse in Nederlandse bedrijven en Nederlandse technologie.

Het is geen wonder dat er in het verleden veel tussen bedrijven uit Rusland en Nederland is samengewerkt. Door de sancties die door de Europese en Russische politiek zijn opgelegd is de handel tussen Europese landen en Rusland behoorlijk achteruitgegaan. Toch is er vandaag op maandag 27 juni 2016 weer een positief bericht in het nieuws verschenen. Er wordt in opdracht van een Nederlands bedrijf een splinternieuwe frietfabriek in Rusland gebouwd.

Bouw frietfabriek door Lamb Weston/Meijer
De komende jaren wordt in opdracht Lamb Weston/Meijer een grote frietfabriek gebouwd in Rusland. Lamb Weston/Meijer is een bekende Nederlandse producent van diepgevroren aardappelproducten. Het bedrijf produceert verschillende soorten ovenfriet en friet voor de frituur. Lamb Weston/Meijer gaat samenwerken met het Russische bedrijf Belaya Dacha om de bouw van de frietfabriek in Rusland te realiseren.

De bouw van de frietfabriek vereist een totale investering van ruim 100 miljoen euro. Het bedrijf Belaya Dacha zal de meerderheidsaandeelhouder worden in de joint venture die wordt opgericht. De frietfabriek zal worden gebouwd in de speciale economische zone in Lipetsk. Deze zone ligt 450 kilometer ten zuiden van de stad Moskou. De fabriek zal een productiecapaciteit van 90.000 ton patat per jaar hebben als deze in gebruik is genomen.

De bouw van de fabriek is nog niet begonnen. Dat kan pas als de Russische toezichthouder akkoord is. Het bedrijf Lamb Weston/Meijer is van mening dat de bouw al binnen een paar weken kan beginnen. Uiteindelijk moet de fabriek in Rusland worden geopend in 2018. Dan moeten de eerste frietjes worden geproduceerd.

Reactie van Technisch Werken
De economische sancties tussen Europa en Rusland zijn voor niemand goed geweest. Althans, de betrokken partijen hebben allemaal geen belang bij de sancties. Amerika profiteert echter wel van dit sanctiebeleid omdat daardoor de Europese landen Amerika alleen maar meer als handelspartner gaan benaderen. Geen wonder dat TTIP is gelanceerd om de samenwerking tussen Europa en Amerika nog verder te bevorderen. Voor Europa is de situatie verre van gewenst.

Europa kan beter een diversiteit aan landen en contingenten gaan bedienen dan zich steeds meer verbinden aan een grootmacht als Amerika. Gelukkig blijkt het toch nog mogelijk om tussen Nederlandse en Russische bedrijven projecten tot stand te laten komen. Daar is dit verhaal van Lamb Weston/Meijer een goed voorbeeld van.