Het personeelstekort in de techniek en ICT in Nederland is moeilijk in kaart te brengen. In onderstaande tekst legt Stijn Ettes van het kennisplatform mijnzakengids.nl uit waarom. Het kwantificeren van een probleem is over het algemeen een goed begin om een vraagstuk te voorzien van een probate oplossing. Het tekort aan technisch personeel en ICT-personeel waar de Nederlandse arbeidsmarkt mee te maken heeft is echter moeilijk te kwantificeren. Dat geeft Ivo Poulissen aan van public policy manager bij Nederland ICT. Doormiddel van het aantal openstaande vacatures zou men een beeld kunnen krijgen van de personeelstekorten in bepaalde functiegroepen. Een voorbeeld hiervan wordt geboden door de 165 leden van FEDA. Dit is de branchevereniging voor aandrijf- en automatiseringstechniek. Gezamenlijk hebben de leden die aangesloten zijn bij deze vereniging ongeveer 1000 vacatures openstaan.
Niet alle vacatures zijn inzichtelijk
Ook staan er veel vacatures open voor functies in de ICT. Het aantal vacatures dat in deze sector wordt gepubliceerd is echter niet representatief voor het totale tekort aan personeel in de ICT. Er zijn namelijk ook werkgevers die niet de moeite nemen om vacatures voor personeel online open te zetten. Er zijn werkgevers die het openzetten van vacatures via internet niet effectief vinden. In plaats daarvan gaan bedrijven rechtstreeks naar scholen om daar leerlingen te werven voor hun vacatures. Een groot deel van het vacatureaanbod is dus verborgen.
Internationale arbeidsmarkt
Er zijn ook andere factoren van invloed op de Nederlandse arbeidsmarkt. Met name de ICT sector werkt internationaal. Veel ICT-banen zijn wereldwijd ondergebracht. Dat kan betekent dat een ICT werkgever in Nederland er voor kan kiezen om zelf personeel aan te nemen in Nederland maar ook opdrachten kan uitbesteden aan ICT personeel buiten de landsgrenzen. Er is sprake van een “hele internationale markt” aldus Poulissen. Zowel multinationals als bedrijven in het mkb- segment werken internationaal.