Nederlandse producenten ervaren personeelstekort in 2018

De Nederlandse industrie heeft een goed eerste kwartaal gedraaid in 2018. In dit kwartaal werd meer omzet gedraaid dan het laatste kwartaal van 2017. Het producentenvertrouwen en het ondernemersvertrouwen in de industrie is positief maar toch zijn er ook zorgen over het tekort aan personeel. In de industrie en de techniek is sprake van een personeelstekort. Dat betekend dat er meer vacatures zijn dan geschikte sollicitanten. Er is wel aanbod op de arbeidsmarkt maar dat aanbod is dikwijls niet in overeenstemming met de functie-eisen die worden gevraagd in de vacatures van producenten in de industrie.

Omzetstijging en vacatures
De omzettoename lijkt bijna in gelijke tred op te gaan met het personeelstekort. Hoe drukker het wordt in de industrie hoe groter het tekort aan personeel wordt. Aan het begin van het tweede kwartaal van 2018 heeft 17 procent van de producenten aangegeven dat de bedrijfsactiviteiten door het personeelstekort worden belemmerd. In 2017 had nog een op de tien producenten dit probleem ervaren. Er ontstaan steeds meer openstaande vacatures in de industrie. Hieraan is het tekort aan personeel goed te merken. Bedrijven in de industrie zetten hun vacatures op hun eigen websites maar delen ze ook met uitzendbureaus.

Vacatures uitzendbureaus
Veel uitzendorganisaties hebben meerdere vacatures opengezet in de industrie maar er is vanuit de arbeidsmarkt nauwelijks gekwalificeerd personeel beschikbaar. Vooral voor onderhoudsfuncties en monteursfuncties kunnen moeilijk kandidaten gevonden worden. Veel bedrijven in de industrie zoeken allround storing en onderhoudsmonteurs die ook kennis hebben van software, SCADA en PLC. Deze onderhoudsmonteurs zijn echter nauwelijks te vinden.