Autobedrijven in de problemen door personeelstekort in 2018

Bedrijven in de automotive hebben net als verschillende andere technische bedrijven last van een personeelstekort. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zou een op de acht bedrijven verwacht dit kwartaal te maken krijgen met een lichte omzetdaling ten gevolge van een verminderde productie door het personeelstekort. Het gin in het tweede kwartaal nog goed met de autosector in Nederland. De omzet in de autobranche steeg met 7,2 procent in vergelijking tot het tweede kwartaal van 2017. De stijging in de omzet in de automotive is structureel. Sinds het begin van 2015 is de omzet aan het stijgen in de autobranche. Alleen het laatst kwartaal van 2016 daalde de omzet.

De cijfers zijn positief maar het sentiment in de automotive is echter niet positief. Drie maanden geleden waren garagehouders in Nederland nog positief over de mogelijke groei in 2018. Inmiddels is dit ondernemersvertrouwen iets aan het dalen. Dit heeft in belangrijke mate te maken met het tekort aan personeel in de sector. Vooral specialistische bedrijven in de automotive hebben last van een personeelstekort. Gespecialiseerde reparatiebedrijven hebben te maken met het grootste personeelstekort van alle deelsectoren van de automotive.

Ongeveer dertig procent van deze bedrijven heeft te maken met een tekort aan bekwame monteurs. Van de overige bedrijven die actief zijn in de automotive geeft 17 tot 25 procent aan dat de voortgang van de werkzaamheden wordt belemmerd door een tekort aan gekwalificeerd personeel. In bijna 13 procent van de bedrijven waarin sprake is van een personeelstekort is dit tekort zo erg dat de ondernemer in het derde kwartaal een lagere omzet verwacht.