Krimp in consumentenuitgaven neemt af in na mei 2020

De maand mei werd een krimp in consumentenuitgaven genoteerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Deze krimp kwam uit op 12,8 procent. Hoewel deze krimp behoorlijk is valt de krimp toch mee ten opzichte van de maand april. In de maand april werd door consumenten 17,3 procent minder uitgegeven in Nederland.

Het CBS geeft aan dat de economische omstandigheden voor consumenten op dit moment iets beter zijn dan in mei. Dat heeft alles te maken met de opleving van de economie. Deze opleving merken niet alleen consumenten maar ook producenten. De producenten merken dat er gunstiger perspectieven ontstaan over de toekomst. Daarnaast zijn ook mensen positiever gestemd over hun hun eigen financiële situatie in de komende twaalf maanden.

Deze positieve houding zorgt niet direct voor een stijging in de consumentenuitgaven maar kan daar wel aan bijdragen. Het consumentenvertrouwen ligt ongeveer op hetzelfde niveau als in juni. Daarin is nog geen verbetering maar ook geen verslechtering in merkbaar.