Consumentenuitgaven 2,3 procent gestegen in augustus 2017

In Nederland hebben consumenten in de maand augustus 2,3 procent meer geld uitgegeven dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag 20 oktober 2017 bekend gemaakt. De stijging in de consumentenuitgaven is nu al vijf maanden uitgekomen op ruim twee procent.

Woninginrichting en kleding
Consumenten geven geld uit aan verschillende producten. Daarbij valt op dat er vooral veel meer geld wordt uitgegeven aan woninginrichting. Ook wordt er meer geld besteed aan kleding ten opzicht van 2016. Aan kleding en woninginrichting werd in 2017 ongeveer 6 procent meer uitgegeven dan in 2016. Ook aan voedings- en genotmiddelen werd iets meer geld besteed dan in 2016. Aan overige goederen werd ongeveer twee procent meer geld besteed door consumenten.

Ook aan diensten werd meer geld besteed. Hierbij kan men denken aan openbaar vervoer of de kapper. Verder werd twee procent meer besteed aan het bezoeken van eetgelegenheden en aan woninghuur. In totaal vormen de uitgaven aan diensten meer dan de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen volgens het CBS.