Kolenproductie in 2017 gestegen in VS, India en China

De grootste kolenverbruikers ter wereld zijn de VS, China en India. Deze grote economieën blijken weer meer kolen uit de bodem te halen. Dit komt naar voren uit een analyse van het Amerikaanse persbureau AP. Hieruit blijkt ook dat in deze drie landen de productie van kolen in de eerste vijf maanden van 2017 is gestegen met ruim 121 miljoen ton. Deze stijging komt procentueel uit op 6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Volgens de analyse is het winnen van kolen in de VS gestegen met ruim twintig procent. Dit komt naar voren uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Energie. De cijfers zijn zorgelijk omdat de verbranding van kolen één van de belangrijkste oorzaken is van het opwarmen van de aarde. Bij het verbranden van steenkool en bruinkool komt namelijk zeer veel CO2 vrij in de atmosfeer. Vorig jaar werd door BP nog bekend gemaakt dat de kolenwinning wereldwijd in totaal 6,5 procent was gedaald. Dit was de grootste daling in de kolenwinning die ooit geregistreerd werd. Vooral in de VS en China daalde in 2016 de kolenproductie.

Gezamenlijk zijn de VS, China en India verantwoordelijk voor zo’n twee derde van de jaarlijkse wereldwijde kolenproductie. De stijging in de kolenproductie van deze landen is zeer ongunstig voor de klimaatdoelstellingen wereldwijd. De veranderingen hebben onder andere te maken met de gevolgen van de besluitvorming van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump. Dit heeft gezorgd voor een aantal ingrijpende veranderingen in de Amerikaanse energiemarkt.