Juni 2019 had de laagste prijsstijging koopwoningen in Amsterdam sinds 2014

De prijzen op de Nederlandse woningmarkt stijgen minder hard. Het lijkt er op dat de woningmarkt verder gaat afkoelen. Verschillende berichten hierover zijn al in de media verschenen maar nu worden ze nog maar weer eens extra verduidelijkt door het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Deze toonaangevende organisaties maakten maandag 22 juli 2019 bekend dat de prijzen van Nederlandse koopwoningen in juni gemiddeld bijna 7 procent duurder waren dan dezelfde maand vorig jaar.

Economische crisis
Dit lijkt natuurlijk nog wel een behoorlijke prijsstijging, toch valt dit wel mee. In de afgelopen vijf jaar is de prijsstijging op de woningmarkt nog niet zo laag geweest. Dat is verwonderlijk want na de economische crisis die haar dieptepunt kende in 2013 zijn de prijzen van koopwoningen voortdurend gestegen. De vraag naar woningen nam toe omdat veel mensen tijdens de economische crisis hun wens om een koopwoning te kopen hadden uitgesteld. Toen de economie de afgelopen jaren steeds verder aantrok durfden ook meer mensen een koopwoning te kopen.

Lage hypotheekrente
Daar komt bij dat de hypotheekrente sterk omlaag ging vanwege de maatregelen van de Europese Centrale Bank. Deze ECB bracht de rente omlaag waardoor niet alleen banken maar ook particulieren goedkoop aan geld konden komen om bijvoorbeeld een woning te financieren. Dat is natuurlijk een gunstige ontwikkeling alleen blijkt het effect hiervan uitgewerkt op de woningmarkt. Met een scherpe hypotheekrente konden namelijk veel mensen meer geld bieden op woningen. In het meest extreme geval werden er forse bedragen over de vraagprijs heen geboden. Dit gebeurde onder andere in de grote steden van de Randstad.

Taxatierapporten
Makelaars zetten in taxatierapporten verhoudingsgewijs veel te hoge prijzen. Ze keken daarbij niet zozeer naar de waarde van de woning maar vooral naar wat men er maximaal dacht voor te kunnen vragen. De verkopende partij oefende dikwijls druk uit om een zo hoog mogelijke waarde te laten noteren in een taxatierapport. Nu de woningmarkt aan het afkoelen is blijven vooral duurdere woningen langer te koop staan. Mensen die een woning konden kopen en wilden kopen hebben dat de afgelopen jaren meestal al gedaan.