Aantal woningverkopen in juni 2019 gedaald met 16 procent

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster is het aantal verkochte koopwoningen in juni met 16 procent gedaald ten opzichte van dezelfde vorig jaar. In Nederland werden in de gehele maand juni in totaal 15.495 woningen verkocht. Ook dit bericht maakt duidelijk dat de woningmarkt aan het afkoelen is. Dat is op zich wel bijzonder want de hypotheekrente staat laag. Daardoor zou een koopwoning voor veel mensen binnen bereik moeten liggen. Er zijn echter wel strenge eisen waar men aan moet voldoen. Deze strenge eisen zijn nodig omdat er in het verleden veel te veel geld werd geleend voor een woning. Men leende dikwijls meer dan de daadwerkelijke woningwaarde. Dat is nu aan banden gelegd.

Mensen moeten nu ook eigen geld inbrengen bij de aanschaf van een woning. Waar dit in andere landen niet meer dan logisch is wordt dit in Nederland als bijzonder beschouwd. Niet iedereen kan echter eigen geld inbrengen als ze een woning willen kopen. Daardoor kunnen er nog mensen op de woningmarkt actief zijn die wel willen maar nog niet kunnen kopen. Omdat de afgelopen jaren de economische ontwikkelingen gunstig zijn geweest nam de koopkracht toe en konden meer mensen daadwerkelijk een koopwoning kopen.

Nu gaat de economische groei echter niet meer zo hard en neemt ook de koopkracht nauwelijks toe. Er werden in juni 2019 in totaal 99.937 woningen verkocht. Dit is ongeveer 5 procent minder dan in dezelfde periode van 2018. In 2013 werden echter veel minder woningen verkocht omdat toen het dieptepunt van de economische crisis werd bereikt. Vanaf mei 2018 lagen de huizenprijzen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008. In de maand juni 2019 bereikte de index het hoogste niveau ooit volgens de gegevens over de woningmarkt.