Prijs koopwoningen omhoog in juni 2014

De woningprijzen gaan in Nederland omhoog. In de maand juni van 2014 lag de verkoopprijs van bestaande koopwoningen hoger dan dezelfde maand in 2013. Ten opzichte van 2013 was de verkoopprijs van koopwoningen in 2014 ongeveer 2,2 procent hoger. Deze informatie komt naar voren uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. De cijfers over de woningmarkt werden gepubliceerd op maandag 21 juli 2014.

In juni 2014 is het gemiddelde prijsniveau voor bestaande koopwoningen ongeveer op hetzelfde niveau van begin 2003 gekomen. Het hoogste prijsniveau van koopwoningen werd in Nederland in 2008 bereikt. Toen was de economische situatie in Nederland nog voor de economische crisis. Ten opzichte van 2008 zijn de prijzen in 2014 met 20 procent gedaald.

In juni 2014 zijn er in Nederland 11.328 verkochte woningen door het Kadaster geregistreerd. Dit is een stijging van 56,8 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. De verkoop van bestaande woningen neemt toe in Nederland. In de eerste zes maanden van 2014 werden 63.037 woningen verkocht. Dit is ongeveer 40 procent meer dan het aantal woningverkopen in 2013.

Reactie van Technisch Werken
De woningverkoop is zeer belangrijk voor de economie. Als de woningmarkt weer in de ‘lift’ zit zijn er verschillende sectoren in Nederland die opbloeien. De financiële sector trekt aan met name in de hypotheekverstrekking en ook de bouwsector kan meeprofiteren. Ook wanneer het om de verkoop gaat van bestaande bouw kan de bouwsector meeprofiteren. Er vindt namelijk op de huizemarkt altijd een doorgroei plaats waardoor er op een gegeven moment behoefte ontstaat aan nieuwe woningen. De bouwsector kan nuttig gebruik maken van deze ontwikkeling. In de bouw is op dit moment een opleving merkbaar. Dit herstel is echter nog pril. Na de bouwvak wordt duidelijk of de bouwsector in Nederland echt een structureel herstel laat zien.