Jaarlijks komt er tussen de 4,7 en 12,7 miljoen ton plastic in zee terecht

Plastic afval is een groot probleem aan het worden. Wereldwijd zijn engineers actief bezig om oplossingen te bedenken voor het recyclen van bepaalde soorten plastic en het oplossen van plastic afvalproblemen die reeds zijn ontstaan. Daarbij heeft men het onder andere over de plastic soep. De plastic soep is een benaming die wordt gebruikt voor het plastic afval dat in zeeën en oceanen aanwezig is. Dit plastic afval heeft zich vermengd met het water en alles wat daar in leeft. Omdat plastic afval niet of nauwelijks verteerd kan worden in de natuur neemt het afval alleen maar toe.

Ieder jaar komt er wereldwijd ongeveer tussen de 4,7 en 12,7 miljoen ton plastic in zee terecht. Als men hier het gemiddelde van neemt dan komt men uit op 8 miljoen ton plastic per jaar. Dit gewicht is gelijk aan het gewicht van de Eiffeltoren keer 800. Het plastic afval blijft niet heel in de zee maar brokkelt langzaam af in ontelbare kleine deeltjes. Deze kleine plastic deeltjes komen binnen bij vissen en andere dieren die in de zee leven. In de lichamen van deze dieren verteren de plastic deeltjes niet verder. Daarom zijn deze deeltjes gevaarlijk voor dieren maar ook voor mensen die deze dieren opeten en zodoende ook de plastic deeltjes binnen krijgen.

Geen wonder dat er verschillende initiatiefnemers bezig zijn om de oceanen schoon te maken en schoon te houden. In Europa worden al maatregelen genomen om het gebruik en het wegwerpen van plastic tegen te gaan. Op stranden en in het water zijn natuurliefhebbers bezig om op kleine schaal plastic uit de natuur te halen. Dit zijn positieve initiatieven die gezamenlijk een goed effect hebben op de bewustwording van mensen op dit gebied. Uiteindelijk kijkt men hoopvol uit naar de ontwikkelingen van engineers en constructeurs om machines te ontwikkelen waarmee het plastic vuil uit de oceanen kan worden gefilterd. Op de website technischwerken.nl proberen we onze lezers zo veel mogelijk op de hoogte te houden van deze ontwikkelingen.