Is Bevrijdingsdag 5 mei 2020 voor CAO Klein Metaal een nationale feestdag?

In 2020 is 5 mei geen officiële vrije dag in de CAO voor de Klein Metaal oftewel de cao metaal en techniek. Er zijn echter wel politieke partijen die van deze dag verplichte vrije dag willen maken in 2020 omdat het dit jaar 75 jaar geleden is dat de Duitse bezetting in Nederland ten einde kwam. Toch is 5 mei 2020 volgens de CAO voor de kleinmetaal geen officieel erkende feestdag. De cao-partijen hebben namelijk 5 mei 2020 niet uitgeroepen tot nationale feestdag waarop niet wordt gewerkt

Bedrijven kunnen echter in overleg met de ondernemingsraad besluiten om in een jaar maximaal 3 collectieve verlofdagen vast te stellen. Men zou er dus voor kunnen kiezen om 5 mei aan te wijzen als collectieve verlofdag. De vraag is echter of dit in 2020 wel heel veel zin heeft. Hoewel er wel veel aandacht is voor de 75 jarige bevrijding van Nederland zijn er maar weinig activiteiten die door gaan in verband met corona. Veel herdenkingsbijeenkomsten kunnen niet worden bijgewoond door mensen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Een echte feestdag met festivals zal het ook niet worden. Via internet hoopt men echter nog wel aandacht te kunnen besteden aan deze bijzondere dag maar de vraag is of dat echt door veel mensen live gevolgd gaat worden of juist op een later tijdstip wordt bekeken. Vijf mei 2020 zal de geschiedenis in gaan als een bijzondere dag. Ook wanneer deze niet als feestdag wordt erkend in de CAO voor de kleinmetaal.