De wereldwijde investeringen in hernieuwbare energie zijn afgelopen jaar afgenomen. Dit bericht werd bekend gemaakt door het internationaal energieagentschap IEA. Deze organisatie maakt zich zorgen over de energietransitie. De terugloop in de investeringen in de energietransitie kunnen “een bedreiging zijn voor groei in schone energie” volgens directeur Fatih Birol. Investeringen in hernieuwbare energie zijn volgens hem noodzakelijk om doelstellingen voor de energiezekerheid te behalen. De energietransitie van vervuilende energiebronnen naar duurzame energiebronnen is belangrijk voor het klimaat en de schone lucht.
In 2017 zou wereldwijd gezamenlijk voor bijna 300 miljard dollar zijn geïnvesteerd in bronnen voor hernieuwbare energie. Dat bedrag ligt 7 procent lager dan in 2016. In het voorgaande jaar werd niet alleen meer geïnvesteerd in bronnen voor hernieuwbare energie. In 2016 namen ook de gecombineerde investeringen in schone energie en energiebesparende maatregelen af met 3 procent. Voor een groot deel is de terugloop aan investeringen te wijten aan de reductie van de uitgaven voor windmolens. Deze uitgaven liepen onder andere terug vanwege de lagere ontwikkelkosten. Daarnaast werden er in minder investeringen in de windmolens en windmolenparken gedaan in bepaalde landen. Hierbij kun je denken aan Europese landen maar ook Amerika, Brazilië en China. De investeringen in deze landen op het gebied van windenergie namen af.
Naast windenergie namen ook de investeringen in waterkrachtcentrales af. Zonnepanelen bleken echter wel een populaire investeringsbron op het gebied van hernieuwbare energie. Er werd meer geld gestoken in zonnepanelen. In de gehele wereld daalden de investeringen in de energiesector. In 2017 kwamen de investeringen uit op een totaal van 1,8 biljoen dollar. Dat is 2 procent minder dan het jaar daarvoor. Het jaar 2017 is inmiddels het derde jaar op rij van dalende energie-investeringen.