In 2016 zijn de investeringen in groene energie gedaald

Afgelopen jaar is ongeveer 18 procent minder geïnvesteerd in groene energie in de gehele wereld. Desondanks was er wel sprake van een recordjaar als het gaat om de ontwikkeling van windparken voor het opwekken van windenergie op zee. Onderzoeksbureau Bloomberg New Energy Finance (BNEF) heeft donderdag 12 januari 2017 cijfers gepubliceerd over de ontwikkeling van hernieuwbare energie. Uit deze cijfers kwam naar voren dat er in 2016 wereldwijd in totaal 287,5 miljard dollar werd geïnvesteerd in de ontwikkeling van hernieuwbare energie. Dit is omgerekend 270,4 miljard euro.

Volgens het onderzoeksbureau BNEF is de daling in de investering ook mede een gevolg van een daling van de kosten van zonnepanelen. Doordat zonnepanelen goedkoper worden  neemt het totaalbedrag voor de investering ook af. Verder blijken ook landen zoals China en Japan minder geld te investeren in duurzaamheid. In China werd bijvoorbeeld in 2016 voor een totaalbedrag van 87,8 miljard dollar geïnvesteerd in hernieuwbare energie. Dit is een afname van 26 procent ten opzichte van 2015. In Japan was zelfs sprake van een daling van 43 procent waardoor de totale investeringen in duurzame energie uitkwamen uit op 22,8 miljard dollar.

Beide landen zijn op dit moment bezig om belangrijke steunmaatregelen af te bouwen aldus een analist van BNEF. China gaat zich daarnaast meer richten op het inpassen van windparken en zonneparken in het bestaande energienet. Veel energieparken zijn namelijk nog niet op het energienet van China aangesloten. Er zijn in China dus daadwerkelijk windparken aanwezig die wel draaien maar geen elektrische stroom leveren aan afnemers. In plaats daarvan haalt China nog veel elektrische energie uit kolencentrales.