Investeer in installatiemonteurs en elektromonteurs om de energietransitie tot een succes te maken in 2019

De energietransitie in Nederland loopt stroef. Bedrijven, overheden en consumenten weten in grote lijnen wel wat er moet gebeuren om energie te besparen en duurzame energiebronnen aan te wenden maar toch gebeurd er weinig. Er worden voornamelijk zonnepanelen geplaatst op woningen en utiliteitscomplexen. Dit zorgt er echter voor dat er elektrische energie uit zonlicht wordt gehaald. Elektrische energie is slechts één aspect van de energietransitie. Ook verwarming speelt een belangrijke rol.

Daar lijkt een probleem te ontstaan. Het overgrote deel van de huizen en utiliteit is nog voorzien van gasgestookte centrale verwarmingsinstallaties. Deze installaties moeten vervangen worden door warmtepompen, stadsverwarming, geothermie, vergistingsinstallaties of andere oplossingen. Daarvoor moeten echter wel voldoende monteurs beschikbaar zijn. Juist op dat gebied blijkt een probleem te ontstaan. Er zijn te weinig installatiemonteurs en elektromonteurs beschikbaar om de energietransitie uit te voeren. Daarom moet er meer geïnvesteerd worden in de huidige installatiemonteurs en elektromonteurs. Ook moeten er nieuwe instromers in deze sector worden gebracht.

Doormiddel van BBL opleidingen zoals BBL installatietechniek of BBL Monteur Sterkstroominstallatie (MSI) kunnen nieuwe kandidaten aan de slag gaan in de installatiebranche. Inmiddels zijn er ook kortere BBL opleidingen of cursussen waarin een leek specifieke verduurzamingstechnieken leert zoals het plaatsen van zonnepanelen. Zo ontstaan er opleidingen voor zonnepaneelmonteurs. Deze monteurs krijgen de algemene kennis van elektrotechniek slechts in een beperkte mate tijdens hun (BBL) opleiding. In plaats daarvan wordt in de opleidingen voor zonnepaneelmonteurs juist de focus op de kern gelegd: veilig en technisch verantwoord plaatsen van zonnepanelen op daken.

Er ontstaan steeds meer specifieke opleidingen en trainingen waarmee de deelnemers een bijdrage kunnen leveren aan de energietransitie. Deze snelle opleidingen zijn noodzakelijk omdat een vierjarige BBL opleiding veel te lang duurt. Er moet zo snel mogelijk werk worden gemaakt van de energietransitie anders worden de klimaatdoelstellingen niet behaald. Daarom moeten er meer investeringen plaatsvinden voor personeel dat in de installatiebranche wil gaan werken. De overheid, uitzendbureaus en het bedrijfsleven moet op dit gebied samenwerken. Ook het UWV en de gemeente kunnen een bijdrage leveren door de juiste kandidaten te selecteren of aan te wijzen die een bijdrage zouden kunnen leveren in de techniek en de energietransitie.