Flexwerkers zijn belangrijk voor technische bedrijven in 2019

In 2019 zullen technische bedrijven net als in 2018 veelvuldig gebruik gaan maken van flexibele arbeidskrachten. Het afgelopen jaar namen de opdrachten in de bouw en de techniek toe maar er is toch geen sprake van rust op de financiële markten. Het ondernemersvertrouwen is nog steeds positief maar er zijn ook zorgen. Daarom nemen bedrijven liever nog geen werknemers in vaste dienst. De Brexit, de onstabiele olieprijs en de handelsoorlog tussen China en Amerika zijn een aantal voorbeelden van problemen waar bedrijven zich zorgen over kunnen maken.

Onduidelijk
Het is nog onduidelijk of de economische groei in 2019 echt gaat doorzetten. Verschillende economen verwachten dat de economische groei in Nederland wat zal gaan afzwakken. Bedrijven blijken kwetsbaar in een mondiale economie waar er sprake is van veel internationale concurrentie. Een aantal sectoren gaan het in 2019 in ieder geval goed doen. Dat zijn bedrijven die zich bijvoorbeeld bezig houden met de energietransitie in Nederland. Hierbij kun je denken aan installatiebedrijven en elektrotechnische bedrijven. Ook bedrijven die technische oplossingen bieden voor de machinebouw en de procesindustrie kunnen rekenen op een toename in de werkgelegenheid. Ook de bouw zal het druk krijgen in 2019.

Problemen
Er zijn echter ook problemen. Zo is er nauwelijks personeel beschikbaar op de arbeidsmarkt dat meteen ingezet kan worden in de techniek. Veel mensen hebben een inwerktraject nodig of zelfs een complete BBL opleiding. Dat is niet eenvoudig en kost tijd en geld. Niet bij iedereen wil een BBL traject slagen ook omscholingstrajecten en bijscholingstrajecten kunnen mislukken. Daarom proberen bedrijven hun risico’s in te dekken. Er wordt steeds vaker gebruik gemaakt van een intermediair zoals een technisch VCU uitzendbureau. Deze intermediairs bemiddelen technisch personeel en kunnen zelfs de BBL opleidingstrajecten overnemen of ondersteunen voor opdrachtgevers.

BBL
BBL-ers zijn dan gedurende een deel of de gehele BBL opleiding in dienst bij het technisch uitzendbureau. Na afronding van de BBL opleiding kunnen ze dan instromen in een vast dienstverband bij de opdrachtgever. Voor de opdrachtgever zijn de risico beperkt. Als de BBL er niet slaagt voor de BBL opleiding is er vaak geen verplichting om de BBL-er een contract te geven. Een uitzendorganisatie kan in dat geval kijken of er een andere BBL plek moet worden gevonden of een andere oplossing moet worden bedacht. Een uitzendbureau biedt daarom ook in 2019 oplossingen voor de arbeidsmarkt.