Installatiemonteurs zijn belangrijk in energietransitie 2019

In 2019 zal de maatschappij belangrijke stappen moeten zetten op het gebied van de energietransitie. Dat betekend dat er meer investeringen moeten worden gedaan in de verduurzaming van woningen en andere gebouwen waaronder utiliteit. Deze verduurzaming vereist echter meer dan alleen geld en subsidie. Er moeten namelijk ook mensen zijn die de energietransitie daadwerkelijk uitvoeren. Daarvoor zijn ervaren installatiemonteurs en elektromonteurs van groot belang. Er is echter een groot tekort aan deze monteurs op de arbeidsmarkt. Dat blijkt onder andere uit het enorme vacatureaanbod op de arbeidsmarkt in deze beroepsgroepen. Er worden wekelijks nieuwe vacatures open gezet waarin installatiemonteurs en elektromonteurs worden gevraagd.

Bedrijven en uitzendbureaus zetten deze vacatures open op jobboards en hun eigen websites. Het blijkt echter dat er steeds minder sollicitanten komen op deze vacatures. Het aanbod aan ervaren personeel in de installatiebranche neemt af. Dat betekend dat er nieuw personeel moet instromen. Steeds meer installateurs kiezen er voor om personeel op te leiden. Daarvoor laten ze zich registreren als erkend leerbedrijf. Als erkend leerbedrijf kunnen ze onder andere BBL-ers aannemen en mensen ondersteunen die een grotere afstand hebben op de arbeidsmarkt maar toch graag aan de slag willen in de installatietechniek of elektrotechniek. Vooral BBL oftewel de Beroepsbegeleidende leerweg blijkt populair te zijn onder werkzoekenden en installatiebedrijven. Daarom worden er speciale BBL vacatures open gezet.

Met deze BBL vacatures hopen de installateurs instromers op hun vacatures te krijgen zodat ze zelf meer personeel kunnen ontwikkelen. De BBL-ers blijken de vakkrachten van de toekomst te zijn. Steeds meer (langdurig) werklozen merken dat de vraag naar technisch personeel in de installatiebranche aan het toenemen is en worden nieuwsgierig naar de werkzaamheden in deze beroepsgroep. Daarom maken veel meer mensen dan de afgelopen jaren de keuze om over te stappen naar de techniek. Dat is een verstandige keuze want de komende jaren is er nog volop werk in de techniek.