Mechatronica is een effectieve opleiding voor onderhoudsmonteurs in 2019

Mechatronica is een opleidingsrichting in de techniek. Het woord mechatronica is inmiddels een paar jaar oud en is in feite een samentrekking van de woorden mechanica en elektronica. De opleiding mechatronica wordt gegeven op het middelbaar beroepsonderwijs in een BBL en BOL variant maar inmiddels zijn er ook hbo opleidingen op mechatronica gebied. Bedrijven in de machinebouw en industrie zijn inmiddels bekend geworden met deze opleiding en bieden BBL trajecten aan voor instromers in BBL mechatronica.

Er is een behoorlijk verschil in de inhoud van mechatronica opleidingen. Sommige opleidingsinstituten leggen de nadruk op mechanica terwijl andere opleidingen juist meer de focus leggen op elektronica, elektrotechniek en robotica. Als deze aspecten horen echter wel aan de orde te komen in deze opleiding. Een goede allround mechatronicamonteur moet in de praktijk met verschillende technieken aan de slag kunnen. Vooral onderhoudsmonteurs kunnen te maken krijgen met verschillende technische problemen. Daarbij is een goede mechatronische basiskennis van belang. Zo kunnen ze storingen zoeken en oplossen in het mechanische deel, elektronische deel en softwarematige deel van de machines en installaties.

Machines worden steeds complexer en worden meer geautomatiseerd. Daarvoor is extra kennis nodig van PLC en SCADA. Ook worden machines nauwkeuriger en is er sprake van kleinere toleranties. Tijdens een opleiding in de mechatronica krijgt de student met al deze aspecten te maken zodat hij of zij in de toekomst een belangrijke bijdrage kan leveren aan de bouw en het onderhoud aan machines en installaties in de techniek. Aan vacatures is geen gebrek. In Nederland staan honderden vacatures open waarop iemand met een opleiding mechatronica kan solliciteren.