Elektromonteurs en installatiemonteurs zijn niet of nauwelijks beschikbaar op de arbeidsmarkt. Dat zorgt er voor dat bedrijven die in de installatietechniek en elektrotechniek actief zijn hun vacatures moeizaam kunnen vervullen. Er blijven voor deze bedrijven in feite maar een paar opties open. De minst sympathieke optie is het binnenhalen van personeel van andere bedrijven door ze een beter aanbod te doen. Dit zorgt er echter voor dat er meer concurrentiestrijd gaat ontstaan en dat bedrijven elkaar met de nek aankijken. Een andere optie is het intensief samenwerken met uitzendbureaus en het UWV zodat men zo snel mogelijk geschikte kandidaten kan binnen halen zodra er meer geschikte kandidaten op de arbeidsmarkt beschikbaar komen.
Dit is een effectieve methode die vooral aan het begin van de krapte effectief werkt. Inmiddels is 2019 al het tweede of zelfs derde jaar op rij waarin de krapte op de arbeidsmarkt duidelijk merkbaar is. Daardoor hebben ook veel technische uitzendbureaus het erg moeilijk. Een derde oplossing is daarom beter, namelijk het ontwikkelen van werkzoekenden doormiddel van opleidingen, trainingen en BBL-trajecten. Vooral de laatste optie is voor veel bedrijven in de installatietechniek en elektrotechniek het overwegen waard. Bedrijven in deze sectoren laten zich registreren als erkend leerbedrijf en gaan vervolgens een goede samenwerking aan met opleidingsinstituten zoals het ROC.
Het gevolg is dat ze meer aankomende vakkrachten binnen kunnen halen en kunnen ontwikkelen tot specialisten op de werkvloer. Steeds vaker worden ook uitzendbureaus bij deze samenwerking in de arm genomen. Uitzendorganisaties selecteren dan de aankomende BBL-ers en brengen ze onder bij grote gerenommeerde bedrijven maar ook bij kleine specialistische installateurs. Voor elke BBL-er is er namelijk een geschikte BBL-opleiding en BBL-werkplek. Als je meer wilt weten over BBL kun je op de knop BBL in de menubalk klikken. Dan kom je op een speciale BBL pagina.