Inspectie SZW: zzp- dienstverlener Temper maakt gebruik van schijnconstructies

De Inspectie SZW heeft onderzoek gedaan naar de organisatie Temper. Dit is een bedrijf dat zzp’ers aan werk helpt en wordt beschouwd als een bemiddelingsplatform. De Inspectie geeft echter aan dat Temper niet als een bemiddelingsorganisatie te werk gaat maar veel meer weg heeft van een uitzendbureau. De zelfstandigen zonder personeel kunnen daarom worden beschouwd als uitzendkrachten die als werknemers in dienst zijn en niet als zzp’ers die opdrachten aannemen. Hierover heeft de Inspectie een rapport geschreven dat in handen is gekomen van NU.nl. Er wordt in het rapport aangegeven dat er sprake is van schijnzelfstandigheid.

Freeflexers

Temper zou haar uitzendkrachten zogenaamde ‘freeflexers’ noemen. Deze uitzendkrachten hebben geen resultaatsverbintenis en hadden ook geen invloed op de inhoud van hun overeenkomst. Dat zou bij een zzp-er wel het geval zijn. Daarnaast worden door Temper ook boetes opgelegd bij annulering van een opdracht. Dat vind de Inspectie SZW bijzonder want zelfstandigen zonder personeel zouden zelf hun eigen annuleringsbeleid moeten kunnen bepalen. “En omdat er sprake van een driehoeksverhouding tussen Temper, de zzp’er en de opdrachtgever is, resulteert dit in het ter beschikking stellen van arbeidskrachten” volgens het rapport.

Cao voor uitzendkrachten

Mensen die werken via Temper zouden moeten worden beschouwd als werknemers die vallen onder de collectieve arbeidsovereenkomst voor uitzendkrachten. Deze cao bevat onder andere een bepaling dat een uitzendbureau geen tegenprestatie van arbeidskrachten mag verwachten bij de arbeidsbemiddeling. Temper bracht 1 euro per uur aan servicekosten in rekening voor haar uitzendkrachten. Ook mogen volgens de cao voor uitzendkrachten geen belemmeringen worden opgelegd voor het opstellen van een contract. Temper heeft volgens de inspectie niet aan deze twee punten voldaan. Temper is het niet eens met de conclusies uit het rapport van de Inspectie.