Inkomens van huishoudens in kwartaal 1 van 2017 gestegen

In het eerste kwartaal van 2017 is het beschikbaar inkomen van alle huishoudens gezamenlijk met 2,1 procent gestegen. Dit werd vrijdag 23 juni 2017 bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het beschikbare inkomen steeg onder andere doordat meer mensen aan het werk waren. Verder stegen ook de lonen in Nederland. Huishoudens die in aandelen en obligaties zaken doen kregen te maken met stijgende beurskoersen. Hierdoor nam de waarde van hun beleggingsportefeuilles toe. Het is nu al het twaalfde kwartaal achtereen waarbij het inkomen van Nederlandse huishoudens is gestegen.

Arbeidsmarkt
Door het economische herstel is ook de arbeidsmarkt aanzienlijk aan het herstellen. Er komen meer vacatures op de arbeidsmarkt. Vooral in de techniek neemt het aantal vacatures aanzienlijk toe. Voor sommige technische functies is een enorme krapte op de arbeidsmarkt ontstaan. Lassers, samenstellers, onderhoudsmonteurs, elektromonteurs en installatiemonteurs zijn nauwelijks nog te vinden op de vacaturebanken en cv-databases. Dit is allemaal het gevolg van de toenemende productie die bedrijven in de bouw en techniek merken nu er meer investeringen worden gedaan door bedrijven en particulieren.

Technische uitzendbureaus
Uitzendbureaus in de techniek krijgen steeds meer vacatures binnen van hun opdrachtgevers. Deze vacatures kunnen echter moeilijk worden ingevuld wegens het tekort aan geschikt personeel. VCU gecertificeerde uitzendbureaus kunnen zelfs moeilijk VCA gecertificeerde kandidaten vinden terwijl dat nu juist hun expertise is. Het gevolg is dat er meer geïnvesteerd wordt in technische opleidingen en het ontwikkelen van technische personeelsleden. Voor de toekomst zal het aandeel technische personeelsleden op de arbeidsmarkt wel toe moeten nemen want anders komt de kenniseconomie en de maakindustrie in de problemen.