In Nederland is de inflatie in de maand november uitgekomen op 5,2 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2020. Dit bericht werd dinsdag 7 december 2021 bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het statistiekbureau zijn de prijzen die Nederlanders voor goederen en diensten betalen sinds september 1982 niet meer zo sterk toegenomen.
Een groot deel van de prijsstijging heeft te maken met de ontwikkelingen in de energiemarkt. Deze markt staat door het herstel van de coronacrisis onder druk. Bedrijven maar ook consumenten verbruiken meer energie. Deze stijging in de vraag zorgt er voor dat er steeds hogere bedragen worden gevraagd voor elektrische stroom maar ook voor brandstoffen zoals aardgas en aardolie. Het einde in deze prijsstijging is nog niet in zicht. Dat komt omdat het aanbod aan energie en brandstoffen nog niet sterk toeneemt. Zo lijkt het er niet op dat er meer aardgas vanuit Rusland richting Nederland zal worden getransporteerd. De winter is inmiddels aangebroken en de vraag naar aardgas neemt verder toe.
Volgens het statistiekbureau is de vraag naar elektrische stroom in Nederland sterk toegenomen. De prijs van elektriciteit was drie kwart hoger dan in november vorig jaar. Ook de prijs van aardgas is aanzienlijk toegenomen. Aardsgas is de helft duurder geworden. Daarnaast was de prijs van benzine ruim 31 procent hoger dan vorig jaar. Naast energie en brandstoffen zijn ook andere producten duurder geworden in Nederland. De prijs van kleding is in Nederland 5 procent gestegen. Voedsel is 1,1 procent omhoog gegaan in prijs. De inflatie is al een tijd aan het stijgen. Zo was de inflatie vorige maand al gestegen met 3,4 procent in de maand november werd de inflatie nog hoger.