Nederlandse inflatie op 5,6 procent in november 2021

De inflatie in Nederland blijft maar stijgen. In de maand november van 2021 is de inflatie zelfs op een recordniveau beland van 5,6 procent. Dit percentage is gemeten volgens de Europese meetmethode. Het percentage van 5,6 procent maakt duidelijk dat de inflatie in Nederland op het hoogste niveau is beland in 24 jaar tijd. Nederland is op het gebied van inflatie geen uitzondering. Ook andere landen in Europa hebben te maken met behoorlijke stijgingen in de inflatie. Dit kwam dinsdag 30 november 2021 naar voren uit voorlopige cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat.

De cijfers zijn op dit moment nog voorlopig. Desondanks zijn ook de tabellen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) duidelijk. Hieruit blijkt dat sinds zeker 1997 niet zo’n sterke stijging is gemeten op het gebied van inflatie. De inflatie is vooral gestegen door de ontwikkelingen in de energiemarkt. Brandstoffen zoals aardolie en aardgas zijn enorm in prijs toegenomen. Ook elektriciteit is duurder geworden. De vraag naar deze producten nam toe doordat veel landen (tijdelijk) uit de coronacrisis raakten en daardoor meer goederen en diensten afnamen en het transport van mensen en producten ook is toegenomen.

Op dit moment staat de inflatie in Nederland op een zeer hoog niveau. De inflatie lag namelijk in september nog op 3 procent en in oktober lag de inflatie op 3,7 procent. Dat is een groot verschil ten opzichte van vorig jaar. Toen werd er namelijk in de maand november van 2020 nog een inflatie van 0,7 procent genoteerd. Hoewel ook andere landen in Europa te maken hebben met een hoge inflatie is vooral in Nederland het inflatiepercentage sterk gestegen. Als men kijkt naar de rest van Europa dan hebben alleen de Baltische staten, Luxemburg, België en Duitsland een hoger inflatiepercentage. In de hele eurozone werd een inflatie van 4,9 procent op jaarbasis genoteerd in de maand november. In oktober was de inflatie op jaarbasis nog 4,1 procent.