Industrieconcern ThyssenKrupp gaat voor 2020 ongeveer 1.500 arbeidsplaatsen schrappen

Het Duitse staal- en industrieconcern ThyssenKrupp zal in de komende drie jaren vijftienhonderd arbeidsplaatsen opheffen. Dit gebeurd bij de tak van het bedrijf die verantwoordelijk is voor het produceren van industriële installaties. Door deze massaontslagen hoopt het bedrijf kosten te kunnen besparen en haar positie op de markt te verstevigen. De concurrentie op de markt is stevig. Daarom zijn harde maatregelen nodig. In verschillende landen zullen de ontslagen plaatsvinden maar vooral in Duitsland zal de reorganisatie goed merkbaar zijn. In Duitsland zullen duizenden banen verdwijnen bij ThyssenKrupp.

Vorige maand werd door ThyssenKrupp al bekend gemaakt dat het bedrijf tussen nu en 2020 tot ongeveer 2.500 kantoorfuncties zal schrappen. Daarvan zal ongeveer de helft van de banen worden geschrapt in Duitsland. Door de ontslagen zullen de personeelskosten in de industrietak structureel met 200 miljoen euro per jaar omlaag gaan. Heinrich Hiesinger de topman van ThyssenKrupp geeft aan dat de ontslagen ondanks een aantrekkende orderontvangst nodig zijn. Het bedrijf heeft nog altijd een overcapaciteit.

Naast de ontslagen is ThyssenKrupp ook al geruime tijd in onderhandeling met Tata Steel. Dit is het Indiase moederbedrijf van het voormalige Hoogovens in IJmuiden. De onderhandelingen gaan over een fusie van hun Europese staalactiviteiten. Ook bij deze mogelijke fusie zullen veel banen verdwijnen. Daarom zijn veel vakbonden tegen deze fusie.